Vyhledávání na webu

Funkce Windows Recall je zpět a zaznamenává využití vašeho počítače: Zde je návod, jak se odhlásit


Shrnutí

  • Windows Recall zaznamenává a ukládá vaši aktivitu, což vyvolává vážné obavy o bezpečnost.
  • Windows Recall můžete zakázat během instalace nebo prostřednictvím aplikace Nastavení systému Windows.
  • Uvědomění si rizik ochrany osobních údajů vám může pomoci řídit vystavení údajů. Nezapomeňte zkontrolovat své aplikace, abyste mohli upravit nastavení ochrany osobních údajů podle potřeby.

Windows Recall je zpět v nejnovější aktualizaci Windows 11, která je v současné době k dispozici pro veřejnost. I když Microsoft posílil zabezpečení kolem kontroverzní funkce, možná ji stále raději necháte vypnutou.

Co je Windows Recall?

Windows Recall je nová funkce systému Windows 11, která zaznamenává vše, co na počítači děláte, abyste v tom mohli později vyhledávat. Například neustálým nahráváním obrazovky může tento nástroj s umělou inteligencí přijímat konverzace z aplikace pro rychlé zasílání zpráv a zahrnout obsah těchto konverzací do výsledků vyhledávání.

I když je to svým způsobem skvělé a rozhodně užitečné, přináší to jednu velkou nevýhodu: když je povolena funkce Recall, zaznamená se vše, co děláte na počítači se systémem Windows 11. Čísla bankovních účtů, citlivé právní dokumenty, soukromé fotografie, drby... To vše je zaznamenáno a uloženo ve vašem počítači.

První vydání Windows Recall přineslo novinky, protože ukládá všechna tato data způsobem, který usnadnil přístup jakékoli aplikaci. Jednalo se o bezpečnostní problém i pro uživatele, kteří se o své soukromí ve skutečnosti nebáli: pokud by došlo k prolomení dat Windows Recall, útočník by měl přístup k celému vašemu digitálnímu životu, včetně informací, které mu pomohou získat přístup k účtům na sociálních sítích, bankovním účtům. a většinou cokoli jiného.

Microsoft se vypořádal s některými bezpečnostními problémy, ale stále je to problém s ochranou osobních údajů

Společnost Microsoft vyřešila bezpečnostní problémy s Windows Recall šifrováním dat, která zaznamenává, jejich zabezpečením během zpracování a také tím, že uživatelům umožňuje filtrovat konkrétní aplikace a webové stránky před sledováním.

Stále vám však může být nepříjemný aspekt ochrany osobních údajů: Stále vás zaznamenáváme, někdo by stále mohl získat přístup k těmto informacím, pokud by získal přístup k vašemu zařízení nebo účtu, a je problém nezapomínat na vypnutí funkce Vyvolání, pokud se chystáte přihlásit ke svému bankovnímu účtu nebo diskutovat o citlivém tématu.

Jak vypnout Windows Recall

Windows Recall je podporován pouze na počítačích kompatibilních s Windows Copilot+ (takže můžete považovat za šťastného, pokud nepoužíváte nejnovější a nejlepší).

Když nastavujete nové zařízení s Windows 11, můžete během procesu instalace zakázat Windows Recall kliknutím na "Ne, neukládat" na dotaz, zda chcete začít ukládat snímky obrazovky pro Recall:

Windows Recall se zavádí na všechna kompatibilní zařízení s Windows 11 jako součást aktualizace 24H2. Chcete-li ji na svém aktuálním zařízení deaktivovat, přejděte do aplikace Nastavení, přejděte na Soukromí a zabezpečení > Vyvolat a snímky a vypněte možnost „Ukládat snímky“. Můžete také odstranit všechny dosud pořízené snímky kliknutím na „Odstranit snímky“ a poté na „Odstranit vše“.

Ovládací prvky ochrany osobních údajů fungují pouze tehdy, pokud o nich víte

Uživatelé si stále více uvědomují rizika ochrany soukromí, která představují aplikace a webové stránky, které používají. Zatímco většina produktů zaznamenává vaše data, aby poskytovala vylepšené funkce (obvykle s některými aspekty využívajícími umělou inteligenci), může to zvýšit množství soukromých informací, které by mohly být odhaleny v případě úniku dat, a nemusí to stát za další pohodlí. .

Pokud máte obavy o své soukromí online, měli byste pravidelně kontrolovat aplikace a služby, které používáte, a zjistit, zda do nich nebyly přidány nějaké nové funkce, které by to mohly ovlivnit, a vypněte všechny funkce, se kterými vám nevyhovuje. Měli byste také používat nástroje, které vám pomohou procházet web s větším soukromím, a přijmout opatření ke zlepšení vaší kybernetické bezpečnosti.

Související články